Bli medlem i SFLO

Som medlem kan du visa dina gäster att du har rätt kompetens. Du får ta del av våra kompetensseminarier och gemenskap med andra fjälledare. Men framförallt så får du någon som representerar och värnar om ditt arbetsområde fjällen.

Svenska Fjälledarorganisationen

Svenska Fjälledarorganisationen – SFLO är en medlemsorganisation för godkända fjälledare och utbildare. Ett av våra främsta mål är att våra medlemmar ska väljas i första hand av ideella och kommersiella aktörer för aktiviteter till fjälls. Svenska Fjälledarorganisationen är resultatet av ett initiativ som vuxit fram med ett brett stöd från i stort sett samtliga större aktörer i svenska fjällen. Vårt officiella uppdrag är att säkra utbildarnas kvalitet enligt fjälledarnormen samt samordna och synliggöra utbildade fjälledare. I uppdraget ingår även utveckling av fjälledarnormen.

SFLO – en medlemsorganistion

Ett av våra främsta mål är att våra medlemmar ska väljas i första hand av ideella och kommersiella aktörer för aktiviteter till fjälls. Fjälledarnormen är en noga genomarbetad minimistandard på erfarenhet och utbildningskrav för att leda gäster i fjällen. Normen har arbetats fram under snart 15 år av de utbildningsanordnare inom fjällkunskap på uppdrag av Fjällsäkerhetsrådet och Konsumentverket. Även SBO, STF, Friluftsfrämjandet och de militära fjälledarna/guiderna har bidragit i skapandet av dagens norm.

SFLO har ambition att samla alla godkända fjälledare och utbildare under ett och samma tak för att på ett smidigt sätt upprätthålla kompetens genom frivilliga seminarier med det senaste inom området. När våra medlemmar arbetar i fjällmiljö synliggör de sin utbildningsstatus med vårt SFLO-märke på axel eller bröst.

Våra främsta uppgifter är att:

• Säkerställa att utbildare håller en hög aktuell kompetensstandard på sina utbildningar.
  • Erbjuda redan godkända fjälledare årliga aktuella fortbildningsseminarier och festligheter
  • Värna om fjälledarnormen och vårt arbetsområde genom samverkan med andra organisationer och myndigheter
  • Synliggöra godkända fjälledare och utbildare med tygmärken och hemsida

På sikt har vi ambitionen att utöka stödet till våra medlemmar genom:

• En försäkring med bland annat juridisk hjälp
  • Medlemsförmåner med rabatter och erbjudanden
  • Att kunna examinera sig till internationell guide genom UIMLA
  • Informera ideella och kommersiella aktörer om våra medlemmars kompetens

Jonatan Axelsson Sandström

Ordförande, Kassör