Utbildning och validering

Kanske har du jobbat i fjällen många år men inte ännu är certifierad, då kan du validera dina kunskaper för att se om de motsvarar Fjälledarnormen och om du behöver komplettera med något.

Validering

Har du redan stor erfarenhet av fjällen? Kanske har du redan guidat i många år? Då kan du
enkelt validera dig till fjälledare.

Ansök om validering

Din ansökan granskas, dina meriter och referenser kontrolleras samt summeras av en granskningsnämnd inom Svenska Fjälledarorganisationen. Beroende på dina kunskaper, erfarenhet samt yrkesmeriter skräddarsys valideringen efter dig.
All validering avslutas med en examination.

Från 4 maj 2015 återupptogs validering av fjälledare. Man kan vända sig till någon av våra godkända utbildningsanordnare med en ansökan om kvalificering och för översyn av eventuella kompletteringsutbildningar för att klara fjälledarnormen.

För att påbörja en valideringsprocess skriv ett personligt brev och ladda hem följande loggbok och fyll i denna för att arbetet ska gå så fort och smidigt som möjligt. Skicka den sedan till: validering@svenskafjalledare.se

Läs mer om guidning i fjällmiljö på Konsumentverkets hemsida: Konsumentverket (fjällturism)

För vidare information och frågor kontakta:

Utbildningsledare

Vid frågor om validering hänvisar vi er för tillfället till Fjällklubben då vi jobbar med en lösning på vår egna valideringsstrategi. Vi beklagar för oaktuell info och de olägenheter som den kan ha orsakat!

http://www.fjallklubben.se/sfk/validering.html

Utbildning

Vill du jobba med att guida gäster i fjällen, eller kanske redan gör det men saknar utbildning/examineringsbevis så finns det idag flera platser där man kan utbilda sig eller läsa in delmoment som man saknar för att bli examinerad. Detta kan man göra på Yrkeshögskolor, Högskolor, Universitet, Folkhögskolor, Försvarsmakten och privata aktörer. Exempel på godkända utbildare är:

Yrkeshögskole utbildning

Högskola och universitet

Folkhögskolor:

Föreningar:

Övriga utbildare: