Fjälledare

När du anmäler dig till en guidad fjällaktivitet – fråga om ledaren är utbildad fjälledare eller bergsguide!

Att leda folk i fjällen kräver kompetens

Fjällsäkerhetsrådet har fastställt en utbildningsnorm för den som professionellt skall guida i svensk fjällvärld. Utbildningen är på ca 45 dagar. Det finns också ett antal yrkesverksamma bergsguider som genomgått en flerårig utbildning, de arbetar främst i högalpin miljö. Målet för fjälledaren är att professionellt och säkert handleda människor i svensk fjällmiljö. Det är ett yrke där man ansvarar för andra människors säkerhet och välmående, ofta under flera dagar i sträck och ibland med begränsad möjlighet till räddning eller hjälp utifrån.

Det gör att det ställs höga krav på fjälledarnas kompetens.  

Vad är en fjälledare?

Fjälledare guidar gäster i fjällen. Arbetet är väldigt varierat och kan innebära allt från logistiken av att planera och genomföra en tur som den praktiska “vägvisningen” på fjället.

I Sverige är det vanligt att vi guidar till fots, på cykel, snöskor, turskidor eller topptursutrustning samt med snöskoter. Olika aktiviteter kan i sin tur kräva specialutbildningar och ytterligare kompetens. 

Många fjälledare har guidningen som sitt huvudyrke men det finns även dem som guidar idéellt eller någon vecka om året. SFLO välkomnar både yrkesverksamma och idéella fjällguider. 

 

Vad är skillnaden mellan en fjälledare och en bergsguide?

Fjälledaren får inte, till skillnad från en bergsguide, leda grupper i alpina miljöer där särskild fallrisk föreligger. Fjälledaren får heller inte leda glaciärvandringar. Då ska man vara utbildad IFMGA bergsguide.

Fjälledare är man bara i svenska fjällen; titeln har ingen internationell giltighet, vilket är fallet för bergsguiderna och de som är utbildade till International Mountain Leader via UIMLA. 

Efter examination har fjälledaren den kunskap som krävs för att själv veta var gränserna går, man undviker fallriskmiljöer och glaciärer, helt enkelt för att de kräver specialistkunskap. 

Fjälledarnormen

Fjälledarutbildningen omfattar sexton moment. Ledarskap och kunskapsvägledning är omfattande delar, liksom första hjälpen. Andra moment är bland annat orientering, vadning, fysisk prestation och bivackering. Det finns en grundläggande del, samt en kompletterande del med vintermoment, till exempel snö- och lavinkunskap.

Bland annat ska man kunna visa att man har varit till fjälls sammanlagt sextio dagar, samt att man har gjort 20 övernattningar i tält, vindskydd, i snö eller under bar himmel. Man ska även visa att man praktiserat som turledare till fjälls i sammanlagt minst tio dagar.

Fjälledarna bidrar till att öka arrangerade turers trygghet och kvalitet. Fjälledarutbildningen och examinationen anses vara standard i branschen.

Utbildning till Fjälledare

Läs mer om de rekommenderade utbildarna nedan.

Var kan man utbilda sig?

Vill du jobba med att guida gäster i fjällen, eller kanske redan gör det men saknar utbildning/examineringsbevis så finns det idag flera platser där man kan utbilda sig eller läsa in delmoment som man saknar för att bli examinerad. Detta kan man göra på Yrkeshögskolor, Högskolor, Universitet, Folkhögskolor, Försvarsmakten och hos privata aktörer.

Utbildare som stöttar SFLO

Är du representant för en utbildning som utbildar enligt Fjälledarnormen och vill synas här? Kontakta ordforande@svenskafjalledare.se

Förfrågningar om att få tillgång till att utbilda enligt Fjälledarnormen hänvisas till Fjällsäkerhetsrådet.